In mijn duathlon periode kwam ik ook al eens in contact met een triatleet / triatlete. Toen ik dit volkje, waar ik ondertussen ook al toe behoor, hoorde praten over snelle en trage zwembaden fronste ik toch spontaan mijn voorhoofd. Een zwembad, da's toch altijd hetzelfde water, geen wind, geen bochten, geen bergop of bergaf, altijd het zelfde. Hoe kan je nu in godsnaam in het ene bad sneller zwemmen als in het andere? Ja ,een 50m bad ten opzichte van een 25m bad... zo ver kon ik wel volgen. Als je je om de 25m eens mag afduwen aan de muur kan je inderdaad wel sneller zwemmen. Maar toen ik hoorde over snelle 50m baden schoot mijn voorhoofd helemaal in een kramp!
Nu anderhalve zwem-jaren verder kan ik perfect meespreken over snelle en trage baden. Alles heeft blijkbaar te maken met de plaats waar nieuw water in het zwembad wordt gespoten, maar vooral kan het zwembad overlopen of niet? Voor niet zwemmers even verduidelijken... Bij sommige zwembaden heb je een opstaande boord, als er in dat zwembad wordt gezwommen of gespeeld worden er als het ware golven gemaakt, deze slaan tegen deze opstaande boorden en veroorzaken zo een soort terugslag waar je eigenlijk moet tegenop zwemmen om vooruit te geraken. Bij zwembaden zonder zo'n boorden, lopen die 'golven' over de boord van het zwembad, zo slaan die niet terug en zwem je sneller.
Ondertussen heb ik al in wat zwembaden gezwommen; Aalst, Hasselt (binnen en buiten), Leuven (Sportoase), Wilsele, Brasschaat (Sportoase), Antwerpen (Wezenberg), Maasmechelen, Ninove, Heist-op-den-Berg, Zottegem, Diest, Wachtebeke (binnen en buiten), Brugge (Sint-Andries), Mechelen, Oostende, Hofstade, Overpelt, Mol, Herentals, Nederoverheembeek, Oudenaarde, Roeselare, Kortijk (Mimosa), Heule... en kan ik al een degelijk onderbouwde studie voorleggen.
De snelste baden heb ik Hofstade en Oudenaarde gevonden en in de 50m categorie scoren vooral Oostende (daar moet je wel het zoute water erbij nemen) en het binnenbad in Wachtebeke zeer hoog in snelle zwembaden hitlijst.